Víno je ako žena. Chce sa páčiť a ukázať svoje prednosti. Jedna to robí nenápadne, druhá okázalo. Jedna sa ráno zobudí, nikam sa neponáhľa, jednoducho a pohodlne sa oblečie, usmeje sa, ide von a netrápi ju peha na tvári, ani to aké bude počasie. Druhá z domu nevytiahne päty bez dokonalého mejkapu a trendového outfitu a počasie jej dokáže pekne pokaziť účes, mejkap aj náladu. Jedna vyzerá rovnako ráno aj večer, druhú by ste možno nespoznali, keby ste ju uprostred noci vytiahli z postele. Jedna sa zdravo stravuje a cvičí pre dobrý pocit, druhá, lebo chce vyzerať ako modelka z titulnej stránky lesklého časopisu.

Nebudem politicky korektný a nebudem tvrdiť, že každá žena je pekná a každé víno je dobré. To, že by sme sa k nim mali správať s úctou a pokorou je iná vec. Sú pekné aj škaredé ženy a rovnako je dobré aj zlé víno. Nechcem sa zastávať nepodarených vín, ani vinárov, ktorí svoju lenivosť a neodbornosť zakrývajú floskulami o tradíciách a návrate k prírode. Hovorím iba, že snaha o absolútnu technologickú dokonalosť vedie k syntetickej kráse, uniformite a potláčaniu prirodzených rozdielov, ktoré robia tento svet zaujímavým a pestrým.

Veľmi často počúvam od technológov na adresu prírodných vín, že majú takú alebo onakú chybičku a že by sa to dalo tak alebo onak vyretušovať. Málokedy hovoria za akú cenu, ale to nechajme teraz tak. Podľa mňa je najdôležitejší výsledok. Ako víno pôsobí ako celok. Či je príjemné, harmonické, či má hĺbku, štruktúru, skrátka či je to originál, ktorý má charakter, názor, temperament a príbeh. Drobné „nedokonalosti“ nemusia byť na závadu, skôr naopak robia veci neopakovateľnými. Výrazný nos nemusí skončiť pod skalpelom plastického chirurga a peha na správnom mieste nemusí byť zapatlaná púdrom, len preto, že podľa objektívnych kritérií, alebo aktuálnych mainstreamých ideálov to momentálne nie je in.

Nakoniec je otázka vkusu a názoru s kým pôjdete na večeru a čo si dáte. Výber je na každom z nás. Môžete uprednostniť prirodzenú krásu, vrodený temperament, múdrosť a skúsenosť, alebo štylizovanú dokonalosť ohnutú módnymi trendmi bez hlbšieho obsahu. A medzi tým je samozrejme celá škála odtieňov, nielen šedej.