Nedávno k nám do pivnice prišiel kamarát a keď videl v poličkách moravské vína povedal, že víno z Moravy nepije. Na otázku prečo, odpovedal, že má zlú skúsenosť, že raz bol niekde na Morave, pil zlé víno, opil sa a dva dni mu bolo zle.

Akosi automaticky zvalil vinu na víno a pridal aj zovšeobecnenie. Odvtedy odmieta ochutnať akékoľvek moravské víno, vrátane odrôd, ktoré majú v názve moravský. Zaujímavé sme my tvory. Za nič nie sme zodpovední a vždy nájdeme vinníka.

Všade sa nájdu dobré aj zlé vína a ani dobrého vína sa nedá bez následkov vypiť ľubovoľné množstvo. To, že nie som schopný posúdiť dobré a zlé víno a pijem, lebo mi nalievajú nie je chyba vína, byť by to bolo to najhoršie víno na svete. A to, že nepoznám mieru a vypijem viac ako znesiem už vôbec nemôžem pripísať na vrub tomu, kto mi nalieva, ani tomu, čo mi nalieva.

Toto jeho predsavzatie trvá už roky. Kto vie, koľko ľudí vo svojom okolí za ten čas ovplyvnil, koľko ľudí svojím postojom sklamal a o koľko príjemných zážitkov sa pripravil, len preto, že nie je schopný alebo ochotný spraviť malú sebareflexiu. Nájsť vinníka a potrestať ho aj s celou rodinou je predsa len jendnoduchšie a nám ľuďom akosi bližšie.