Bežne sa stretnete s tým, že alkohol ochutený medom je označený ako medovina. Túto chybu robia často bežní konzumenti a bohužiaľ aj niektorí domáci producenti. Je to nesprávne a mätúce.

Medovina je kvasený alkoholický nápoj s obsahom alkoholu do 18% (najčastejšie v rozmedzí 12-15%). Základné suroviny na výrobu medoviny sú med a voda. Veľmi často sa však do medoviny pridávajú aj rôzne prímesy – bylinky, čaje alebo ovocné šťavy. Podľa zloženia rozdeľujeme medovinu do troch základných kategórií.

Prvá kategória, u nás známa ako tradičná medovina, sa vyrába zo základných surovín a vyzrieva v drevených sudoch. Ideálne minimálne rok. Dlhšie vyzrievanie sa výrazne prejaví v kvalite a lahodnosti výsledného produktu.

Druhá kategória je bylinná medovina – metheglin. Sem patria medoviny, do ktorých sa pridávajú rôzne bylinky. Fantázii a tvorivosti sa medze nekladú. U nás sa veľmi často dorábajú horké medoviny s prídavkom bylín ako je horec, palina, mäta, poškvôrec a podobne.

Tretia kategória je melomel – ovocná medovina, respektíve medovina, do ktorej sa pridáva ovocná šťava alebo mušt. Ani tu neexistuje žiadne obmedzenie a použiť sa dá prakticky hocijaký druh ovocia. Stretnúť sa tak môžete s jahodovou, malinovou, jablčnou, hruškovou, višňovou, marhuľovou či broskyňovou medovinou. Vo svete sú tieto medoviny veľmi populárne. U nás sa skôr stretnete s čistou alebo bylinnou medovinou.