Mohla by byť, ale nie je. Víno je kvasený alkoholický nápoj vyrobený z hrozna, prípadne iného ovocia a medovina je kvasený alkoholický vyrobený z medu. Také jednoduché to ale nie je, lebo tu máme ešte kategóriu medovín, ktoré nie sú vyrobené výlučne z medu a pridávajú sa do nich ovocné šťavy. Takéto medoviny spadajú do kategórie ovocných, ktorým sa zvykne hovoriť aj melomel.

Trochu sa nám to zamotáva, tak si poďme povedať, aký je rozdiel medzi vínom s medom a ovocnou medovinou? Najjednoduchšie rozlíšenie je porovnanie pomeru vstupov. Jednoducho, čoho je viac to to je. Čo budeme ale porovnávať? Objem? To by bolo vachrlaté porovnanie. Med je hustý koncentrát a ovocná šťava nie. Musíme na to ísť inak.

Základnou ingredienciou každého kvaseného nápoja je cukor, ktorý funguje ako palivo pre kvasinky. Z neho v priebehu kvasenia vzniká hlavný produkt alkohol a vedľajší produkt oxid uhličitý. Merať a porovnávať teda má zmysel množstvo cukru v jednotlivých zložkách pred kvasením. Na pomyselné misky váh si dáme množstvo cukru obsiahnutého v mede a množstvo v cukru v použitej ovocnej šťave. Ak preváži miska cukru z medu je to medovina, ak nie je to víno z medom. Jednoduché ako koláč.