Kvalita výsledného produktu je vždy úmerná kvalite vstupných surovín. Z blata sa nedá upliesť bič a z lacného cukrového medu zo supermarketu sa nedá urobiť dobrá medovina.

Dá sa to iba naopak. Dobrá surovina sa dá vždy pokaziť. Aj keď v prípade medoviny je to skoro zázrak. Museli by ste sa naozaj veľmi snažiť a urobiť veľa chýb pri vinifikácii, aby ste z kvalitného medu vyrobili nepitnú žbrndu. Med je totiž veľmi robustný materiál, nepodlieha skaze, veľa toho vydrží a znesie aj nejaké chyby začiatočníka. Ak by ste si chceli vyskúšať kvasný proces, tak prekvášanie medu je dobrý začiatok. Ale dajte si pozor, kvasenie je návykové možno viac, ako samotné produkty kvasenia. Kto raz začne, ten už nevie prestať. A kvasiť sa dá naozaj skoro všetko. Ale o tom niekedy inokedy.

Ako sa teda pozná dobrá medovina? Cez fľašu a korok to ide ťažko. Musíte nejaké otvoriť, prekoštovať a nakalibrovať sa. V medovine by ste nemali cítiť žiadne cudzorodé látky ako odlakovač, octovú príchuť alebo stuchnutý kartón. Zvyšok je už na vás. Možno predsa jedna malá rada na záver. Kvalitný med nie je lacná surovina a zážitok z podozrivo lacnej medoviny bude pravdepodobne zodpovedať tomu, ako hlboko ste boli ochotní siahnuť do vrecka.