Tento mýtus a nedá vyvrátiť ani potvrdiť. Je veľa dohadov a rôznych písomných zmienok kto, čo, kedy a kde, ale ako to naozaj bolo vie iba Veľký Liehova.

O prvenstvo súťažia hlavne pivo a víno a medovina ostáva trochu bokom. V tomto kontexte spomeniem jednu menej známu špekuláciu, že protopivo bola v podstate medovina a to je dôvod, prečo pivo, respektíve medovinu, považujeme za rovnako starý alebo dokonca starší nápoj ako víno. Tento súboj nech rozhodnú historici a archeológovia a radšej si povedzme, ako možno vznikla medovina? Teórií je viac, ale mne sa páči táto.

Pred včelármi, ktorí chovajú domestikované včely v umelo vystavaných úľoch tu boli brtníci, ktorí vykrádali prirodzené včelie obydlia v bútľavinách starých a padnutých stromov. Určite sa stávalo, že nejaký včelí domov postavený na nevhodnom mieste zaplavila voda alebo prívalový dážď. Včely sú pracovité, ale ani ony nie sú neomylné. Raz takýto, pred časom zaplavený úľ, našiel zvedavý, zúfalý, hamižný alebo iba smädný brtník a rozhodol sa, že zachráni, čo sa dá a pritom zistil, že med nemusí byť iba chutná superpotravina a výdatný zdroj energie, ale aj surovina vhodná na výrobu elixíru radosti. V následnej eufórii sa o svoj objav podelil s blížnymi a už bola iba otázka času, kedy niekoho napadne, že netreba hľadať zaplavené úle, ale že šťastiu sa dá ísť aj naproti a tak rozpustil med vo vode a … ďalej ten príbeh už poznáte.