Bolí vás hlava z medu? Ak nie, tak by vás nemala bolieť ani z medoviny. Z čoho nás teda pri pití alkoholických a fermentovaných nápojov zvykne bolieť hlava? Cukor to nie je. Tak čo to je? Najčastejšie to býva buď alkohol alebo síra. Alkohol, keď to preženieme my a síra, keď to preženie výrobca. A samozrejme to môžu byť aj zatajené ingrediencie ako konzervanty, stabilizátory alebo látky používané na skrášlenie senzorického profilu.

Do medoviny vyrobenej z kvalitného a nezávadného medu netreba pridávať vôbec nič. Medovina vďaka alkoholu a robustnosti medu nepotrebuje žiadny stabilizátor. Alkohol v kombinácii so zvyškovým cukrom funguje celkom spoľahlivo. Dokonca netreba pridávať ani síru, ktorá sa bežne používa pri výrobe väčšiny fermentovaných nápojoch.

Ak vás bude z medoviny aj tak bolieť hlava pravdepodobne nie je na vine medovina ako taká, ale konkrétny produkt konkrétneho producenta. Treba sa pýtať, ako bola daná medovina urobená a čo obsahuje. Alebo jednoducho treba prejsť na iného výrobcu a iný produkt.